Lang geleden, toen vloerbedekking nog in de mode was, heb ik dat laten leggen in mijn huis. Toen was het ideaal. Met mijn blote voeten liep ik van de slaapkamer naar de huiskamer en weer terug. Af en toe eens stofzuigen en klaar is kees. Maar toen kwamen er kinderen. En toen bleek de vloerbedekking opeens niet meer zo ideaal. De appelsap werd over de vloer gegoten en er ging wel eens wat mis als de kinderen ongelukjes hadden met hun blaas of darmen. Kortom, er kwamen steeds meer vlekken op. Vlekken waarvan ik de oorsprong ook niet altijd meer wilde weten. Op een dag liepen mijn man en ik langs de meubelboulevard en in de showroom zagen we allemaal mooi laminaat. We keken elkaar eens aan. We hoefden het niet eens uit te spreken. De vloerbedekking ging eruit en het laminaat erin. Het liefst meteen vanuit die showroom. Maar ja, voor je voor laminaat kiest moet je nog wel wat uitzoeken want er is veel keuze. Waar let je nu zoal op?

Laminaat: wat is het eigenlijk?

Je begrijp dat ik met mijn jeugd vol voerbedekking weinig wist van laminaat. Ik wist niet eens wat het precies was. Dus dat heb ik eerst maar uitgezocht. Laminaat is een composiet plaatmateriaal. Composiet betekent dat de laminaatvloer uit verschillende lagen is opgebouwd. De lagen waaruit een laminaatvloer altijd bestaan zijn van onder naar boven: een kunststof onderlaag, meestal melamine, gevolgd door een drager als bijvoorbeeld High density Fibreboard. De volgende laag is een laagje bedrukt papier. De print is vaak een houtstructuur. Hierop wordt de laatste laag aangebracht. Dat is ook vaak weer melamine versterkt met aluminiumoxide. Dat laatste wordt ook wel korund genoemd. Het mag duidelijk zijn dat in tegenstelling tot echt parket er weinig hout zit in een laminaatvloer. Maar dat heeft ook voordelen. Het allerbelangrijkste is dat je het heel makkelijk schoon kan houden. Momenteel wast dat alle nadelen voor mij weg!

Heel veel keuze

Ook een groot voordeel is dat je onnoemelijk veel keuze hebt. We konden echt iets kiezen dat helemaal bij ons huis past. Het is ook makkelijk te leggen zeker als je een handig typje in huis hebt zoals ik. Nee, niet ikzelf natuurlijk, maar mijn man. In ieder geval drukt het zelf leggen ook weer de kosten en dat is fijn. Vanuit de showroom was het laminaat dus zo in ons huis. De kinderen gooien nog steeds dingen om en hebben ongelukjes. Maar daar maak ik me geen zorgen meer over.